23+2

Around the fifth month of pregnancy, the «nesting» instinct can set in. This is an uncontrollable urge to clean one’s house brought on by a desire to prepare a nest for the new baby, to tie up loose ends of old projects and to organize your world. [Les mer her!]

Nei, du sier ikke det..?

Den aller første tanken som slo meg når vi kom inn døra hjemme etter en uke på Kreta, var nemlig at gangen vår var skikkelig, skikkelig, SKIKKELIG stygg. Den har nemlig bare stått akkurat som den stod, med hattehylle og det hele, siden vi flyttet inn for snart to år siden, i påvente av sin tur i oppussingskøen. Men nå hadde mor fått nok, og planer ble lagt. Man kan jo i det minste prøve å få den til å se litt bedre ut frem til den skal pusses opp skikkelig!

For å gjøre en kort historie enda kortere: Jeg har vasket og skuret og ryddet og organisert, mens min kjære, snille, forståelsesfulle mann har tatt på seg å grunne og male yttergangen. Mamma, på sin side, var så vennlig å ta med seg ny hattehylle, skohylle og stumtjener med seg hjem fra IKEA – og en uke senere ser gangen, om ikke direkte bra ut, så i alle fall mye bedre enn utgangspunktet!

Og jeg har det tilogmed dokumentert.

Mine damer og herrer: Jeg gir dere før og etterbildene!

inngang1.jpginngang2.jpg

Her er inngangen sett fra ytterdøra. Vi har ikke gjort så mye, annet enn å male veggen og rydde. Først tenkte jeg å henge et bilde der, men så fant vi ut at den døra helt til venstre i bildet dekker mesteparten av denne veggen når den er åpen likevel.

innenfra1.jpginnenfra2.jpg

Så følger yttergangen sett fra innsiden. Stygg hattehylle ned, ny hattehylle og skohylle opp – og alle klær som tidligere har hengt og slengt på stygge treknotter i den innerste gangen er flyttet ut. Ny gulvmatte også. Et mye ryddigere inntrykk med en gang. *svært fornøyd*

mellom1.jpgmellom2.jpg

kjokken1.jpgkjokken2.jpg

Deretter; den innerste gangen som har blitt strippet for treknotter, brannslukningsapparat, en fullstendig unødvendig dør og alt annet rot, og som har fått ny lampe (fra loftet), duk og potteplante.

innergangen-sett-fra-badet.jpg

Og så stumtjeneren, beklageligvis uten før-bilde. Her pleide det å henge to rader med treknotter og et brannslukningsapparat.

Sant det ble bra? 🙂

Inspirasjonen har i stor grad blitt hentet fra FlyLady (som har reddet livet mitt mang en gang og som jeg sikkert kommer til å skrive mer om senere), og forumet Inspirasjon Online (som virkelig lever opp til sitt nye navn). Og denne uka har jeg gitt meg i kast med kjøkkenet, som skal ryddes, vaskes og i det hele tatt gjøres mer funksjonelt i de neste dagene.

Huset vårt skal bli så fint frem til babyen kommer!

Hun har det forresten helt utmerket for tiden, etter spark, slag og andre sadistiske tendenser å dømme (jenta si, det!), og har sågar oppdaget at mammas blære fungerer kjempefint som trampoline, spesielt på kveldstid. Og mamma kan lykkelig konstatere at hun nettopp har kommet gjennom sin første helt, fullstendig spyfrie uke siden mars! Yayyy!!!

Uke 23

Vekt: 500 g
CRL: 20 cm
Full lengde: 28 cm

Fosteret er i begynnelsen av denne uken 21 uker gammelt. Huden har et klart rød- eller rosaskjær fordi den er så tynn at blodårene viser. Fordi det er så lite fett under huden, er den også ganske rynkete. Lanugohårene og vernix dekker fremdeles kroppen.

Rundt disse tider begynner fosteret å høre, så prat og syng for det! Studier synes å vise at barn kjenner igjen mors stemme etter fødselen, og vil også kunne kjenne igjen far og andre som har pratet eller sunget for det. Er det en spesiell sang eller en liten historie dere har fortalt fosteret flere ganger under svangerskapet, vil barnet sannsynligvis foretrekke og bli beroliget av denne etter fødselen.

Fosterets bevegelser blir stadig bedre koordinert ettersom nye nervetråder sammenbindes i et nettverk. Fingerneglene dekker snart fingertuppene.

Det viktige stoffet surfaktant dannes i lungene. Det er dette som gjør at lungene ikke kollapser når barnet puster ut, men sørger for at noe luft alltid blir igjen. Mangelen på surfaktant er blant de største utfordringene når barn er født for tidlig, men blir barnet født nå, vil det kunne overleve hvis det får den hjelpen det trenger. Det beste er likevel å forbli i livmoren til svangerskapet er fullgått. Ved begynnende for tidlig fødsel, settes en sprøyte med kunstig surfaktant inn til barnet for å modne lungene litt raskere. De yngste barna som har overlevd for tidlig fødsel, var omtrent 23 uker gamle.

[Sakset fra Babyverden]

 

Reklamer