14+1

Endelig en noenlunde OK uke!

Uka starta med at eksplosjonsmagen ble erstattet med en helt vanlig morgenkvalme, noe jeg oppdaget at jeg enda ikke har hatt. Før var det sånn at jeg måtte være våken og ha vært ute av senga noen minutter før kvalmen slo til, men nå var det plutselig sånn at jeg våkna og var kvalm med en gang isteden – sikkert på grunn av at jeg var sulten. Men resten av dagene gikk dog helt fint, bortsett fra noen meget opphovnede og gravide slimhinner og en ubehandlet pollenallergi som i kombinasjon har gitt noen hodepiner av en annen verden. Så langt har jeg dog holdt meg langt unna både paracet og otrivin, og holder meg til en saltvannsoppløsning med bittelittegranne aloe vera i.

Men, fantastiske ting har likevel skjedd. For det første var jeg brått i stand til å gå de 15 minuttene til butikken for å kjøpe friske jordbær (noe jeg forøvrig har oppdaget er selve meningen med livet, sammen med lime) og en flaske med vann (som nå har erstattet junk og brus) her om dagen. For det andre har jeg flere dager på rad nå faktisk klart følgende prosedyre:

1) Stå opp uten nevneverdig ubehag av noen art
2) Lage min egen frokost
3) Spise min egen frokost
4) Beholde min egen frokost og dermed kjenne næringen spre seg ut i kroppens mange celler

Disse faktorene har igjen ført til en helt ufattelig god følelse av (lo’ and behold!) overskudd og energi, og selv om den fortsatt blir lovlig fort oppbrukt utover ettermiddagen, så har det faktisk skjedd at min kjære har hatt glede av en våken kjæreste helt frem til ti-ellevetida enkelte kvelder. Dessuten var vi ute og spiste på restaurant både natt til og selve 1. mai – selv om jeg vel og merke hadde memorert raskeste vei til nærmeste toalett, sånn i tilfelle.

Og som om ikke dette var nok, så har uka også bestått av litt innkjøp på Hageland med tilhørende planting av vakre blomster på verandaen.

Dette begynner med andre ord å ligne veldig på et liv igjen.

Og mens vi snakker om liv: den observante leser har selvsagt fått med seg at dette var den uka vi hørte hjertelyd for første gang. Hvilken fantastisk opplevelse!

Uke 14

CRL: 8 cm
Full lengde: 10 cm

Fosteret er i begynnelsen av denne uken 12 uker gammelt. Hodet er fremdeles stort i forhold til kroppen, men kan nå holdes oppe av hals og nakke. I kinnene vokser sugemusklene. Når de blir større, får ansiktet mer babyaktig utseende med lubne kinn. Fosteret begynner å produsere spytt.

Ansiktshår dannes og man kan begynne å ane hårmønsteret på hodet. Lungene utvikles og fosteret begynner å puste små mengder fostervann. Dette er svært viktig for at lungene skal utvikle seg riktig, og fosteret får viktig trening i noe det skal beherske ved fødselen. Fosteret svelger også fostervann og sugeevnen er bedre utviklet nå.

Hjertet pumper 28 liter blod hver dag. Det høres kanskje mye ut, men det nyfødte barnets hjerte pumper hele 350 liter i døgnet!

Milten begynner sin oppgave overvåket av leveren. Den vil fjerne gamle røde blodceller og produsere antistoffer. Fostervannet fornyes hver tredje time.

Armene har nesten nådd sine endelige proporsjoner, men beina er fremdeles relativt korte. Hendene, særlig tomlene, blir mer funksjonelle. Bevegelsene blir stadig mer kontrollerte og mykere, og fosteret kan bevege både hode, munn, lepper, armer, håndledd, hender, bein, føtter og tær! Noen kjenner allerede disse fjørlette bevegelsene, men som regel vil du ikke kunne kjenne dem på noen uker ennå.

[Sakset fra Babyverden]

 

Reklamer