12+2

Da var altså første trimester heldigvis over, og statistikken kan nå melde at det er svært sannsynlig at alt fortsetter like bra som det begynte. For babyens del, altså.

Mors form begynner også å ta seg opp litt. Nå er det riktignok sånn at hun måtte kaste seg over skåla nok en gang rett etter at hun postet det innlegget hun kalte «Lys i enden av tunnelen» og spydde størstedelen av den uka også, så hun kaster herved en neve full av salt over skuldra mens hun nok en gang skal forsøke å overbevise seg selv om at det er over nå. Og hun var i kjempeform i helga. Det var bare det at mandagen brakte med seg endeløse spykuler og en hodepine så intens at hun en stund der begynte å tro at det var hjernen som pumpet blodet rundt i kroppen og ikke hjertet.

Hodepine er nemlig et ikke så veldig kjærkomment tilskudd på symptomlista. Og som vi vet er ikke smertestillende å anbefale i særlig stor grad heller, selv om paracet sies å være forholdsvis ufarlig. Jeg tar ikke den sjansen før jeg må. Og det kan det forøvrig hende jeg må snart. I skrivende stund er jeg inne i siste undervisningsuke på skolen. Etter dette følger tre leseuker, kun avbrutt av like mange avsluttende eksamener. Jeg kan ikke fatte og begripe hvordan det skal gå til. I det hele tatt. Men, men. Det er viktigere ting på gang enn dikt- og setningsanalyser for tida. Jeg har ikke noe annet reelt valg enn å lytte til kroppen og forsøke å gjøre den til lags på best mulig måte akkurat nå.

Min eneste, meget, meget magre trøst er dette: En dag, baby, er det din tur. Og da kan pappaen din holde deg, mens mamma står og gliser for seg selv. Oh yes. En dag.

Uke 12
Lengde: 52 mm

 

Fosteret er i begynnelsen av denne uken 10 uker gammelt, og mange regner dette tidspunktet som en milepæl. De fleste spontanaborter skjer i løpet av de 12 første ukene av svangerskapet, og fra nå av er spontanaborter mindre vanlige. Årsaken er at fosterets organer nå er ferdig dannet, og det er som regel feildannelser som ender i tidlig spontanabort.

Det lille fosteret ligner stadig mer på et lite menneskebarn, selv om det ikke er mange centimeter langt. Ansiktet har øyne, nese og munn og nå formes også strupen og stemmebåndene.

Leveren begynner å skille ut galle, som lages i den ferdig formede galleblæren. Både skjoldbruskkjertelen og bukspyttkjertelen er ferdig formet, og bukspyttkjertelen begynner å produsere insulin. Det er fremdeles vanskelig å bestemme barnets kjønn ved ultralyd, men fosteret begynner å vise karakteristiske trekk i de ytre kjønnsorganene. Mye av bevegelsene til fosteret er reflekser, og det tynne hudlaget er veldig sensitivt.

[Sakset fra Babyverden]

Reklamer