9+0

Alt vel med barn. Dette vet vi fordi alt ikke er like vel med mor. Etter sigende er nemlig sjansen for spontanabort omvendt proporsjonal med spyfrekvensen, og mor satt ny spyrekord på fredag. Da spydde hun intet mindre enn tre ganger på halvannen time eller så. Altså er alt vel med barn, selv om mor er mer enn lovlig lei av reprisene på BBC Prime nå.

Jeg vil herved benytte anledningen og rette en uendelig stor takk til min egen mamma, som kom med en stor tupperwareboks med rykende varm lapskaus her om dagen. Den gjorde godt. Og til alle dere andre som har tatt turen i løpet av de siste ukene: Kanskje vi har klart å fått ned julenissegardinene på kjøkkenet før påskeaften!

9 uker

Lengde: 23-32 mm (fra hode til rumpe)

Embyoet er i begynnelsen av denne uken syv uker gammelt. Denne uken kommer de første målbare hjernebølgene og embryoet begynner å bevege seg. Det er ikke snakk om bevisste bevegelser, og du vil ikke kjenne dem på lenge ennå.

Ansiktsstrukturer som øyne, ører, nese og munn utvikles stadig og blir tydeligere. I øret formes balanseorganet. Både ører og øyne har vært litt merkelig plassert på den lille kroppen, Øynene var på siden av hodet, og ørene nærmere munnen. Denne uken begynner de å flytte seg mot det riktige bestemmelsesstedet.

Kroppen blir lengre, og etter hvert blir også muskler og beinbrusk hardere. Hodet som har lent forover, reises litt opp slik at hals og nakke blir tydeligere. Organene i kroppen utvikles videre, og magesekken kan ses som en svart flekk i venstre del av buken. Hjertet er noenlunde ferdig utviklet og slår flere slag enn noen sinne denne uken – gjennomsnittlig 177 slag i minuttet!

Denne uken dannes det endelige nyreparet. Armene består av skulder, overarm, albue, underarm og håndplate. Beina utvikles litt tregere, men mot slutten av uken vil også de har den tydelige inndelingen med lår, kne, legg, ankel og fotplate. I hånd- og fotplatene dannes det avgrensninger for fingre og tær.

[Sakset fra Babyverden]

De menneskene som skrev dette, skriver også følgende:

Forandring er mulig!
Hurra! Første dag uten å være kvalm. Ja, slik er det for mange nå. Noen tror nesten ikke på det før dagen er omme. De har ikke en gang fornemmet den ugne følelsen. Plutselig er man jo den gamle jenta igjen.

Måtte de ha rett.

 

Reklamer