8+1

Dette innlegget skulle vært skrevet i går. Bare det at i går ble jeg leid inn i senga av den vordende far før klokka var slagen åtte. Det vil si, egentlig var den jo ikke sju engang, siden vi stilte klokka natt til i går. Men da hadde jeg allerede liggi på sofaen og jamra i et par timer med kvalme og hodepine.

Dette er slitsomme greier.

I uka som gikk spydde jeg 5 av 7 morgener. Det har med andre ord begynt for fullt. Kroppen min blånekter på generell basis å fungere, og psyken begynner å bli nokså lei av utsikten fra henholdsvis seng og sofa. Jeg håper dette går over snart.

Akkurat nå er klokka ti på seks på mandags morgen. Og her sitter jeg. Jeg la meg jo så gudsjammerlig tidlig i går at det måtte jo ha konsekvenser. Men hva skal man gjøre?

Ryggen verker. Det sprer seg ned i stiv og ubrukt benmuskulatur, og jeg skulle gjort ganske mye for å få bare en eneste god treningsøkt akkurat nå så jeg kunne få myket opp og strukket ut skikkelig. For hele meg går i oppløsning her jeg sitter. Musklene takker for seg, mens jeg er redd fettprosenten antar nye høyder. Kostholdet er fortsatt helt på tur, det går mest etter feelingen der og da. Husarbeidet er en saga blott. Heldigvis har jeg en snill og søt og god mann som tar seg av de viktigste tinga, sånn at jeg i det minste har reine klær og mat i kjøleskapet.

Og jeg vet jeg ikke har rett til å klage, siden vi jobbet så hardt for dette så lenge. Men det er bare det at jeg nå er satt tilbake flere år i tid, til et tidspunkt i livet mitt hvor ingenting fungerte og jeg enda ikke hadde forstått hvordan jeg skulle ta vare på meg selv. Min eks hadde bedre kondis enn meg. Han har alvorlig hjertefeil.

Nå skal jeg i tillegg ta vare på enda en liten en, mens jeg gjør en så voldsomt god jobb med meg selv. Ikke. Det hender jeg spør meg selv om hva jeg egentlig har begitt meg ut på.

Kort sagt… føler jeg meg slapp, feit, lat, dårlig og lei. Og jeg vil at det skal gå over.

8 uker

 Lengde: 15-22 mm

Embryoet er i begynnelsen av denne uken seks uker gammelt. Hjernen vokser raskt, og hjernedelene avgrenses og blir tydeligere. Hypofysen, som er et viktig organ som styrer hormonproduksjonen, dannes.

I løpet av uken begynner fingre, tær og albuer å formes. Kroppen blir rettere og hodet rundere. Embryoet begynner å ligne et lite menneske. Men det er ikke større enn et kirsebær! Spiserør og luftrør dannes og små lungeknopper dukker opp. Nyrer og urinveier er også i ferd med å utvikles. Tarmen begynner å vokse og danner etter hvert store tarmsløyfer. Disse er for store til å få plass i embryoets buk, og skyves derfor inn i en utposing på navlestrengen. Denne navlebrokken kan man se på ultralyd, særlig ved 10 uker. Mellom 11. og 12. uke vil disse flytte inn i buken igjen.

Nå overtar embryoets lever produksjonen av blodceller. Til nå har plommesekken stått for den oppgaven, men denne trengs ikke lenger, og skrumper inn.

Underkjeven blir tydelig og øyelokkene begynner å formes. Ørene er nå tydelige, men langt fra ferdige. Hørselen er blant de første sansene som modnes, slik at barnet kan høre lenge før det blir født. Kanskje vil du begynne å prate og synge for det allerede? Samtidig som det dukker opp en antydning til nese, dannes luktesansen i hjernen. Tannknopper begynner også å dannes.

Mot slutten av uken begynner dannelsen av de to siste hjertekamrene, og halvmåneformede klaffer er dannet. Nå er også lungearterien og hovedpulsåren utviklet. Lungearterien forbindes med høyre hjertekammer, hovedpulsåren med venstre kammer. Først etter fødselen vil barnet kunne ta opp oksygen gjennom lungene og forsyne kroppen gjennom lungearterien. Frem til den tid får embryoet oksygen fra mor. Hjertet er i prinsippet ferdig utviklet, men fordi embryoet ikke puster selv, må det oksygen- og næringsrike blodet fra morkaken fordeles gjennom embryoets kropp ved hjelp av tre snarveier (et kar i leveren, et hull mellom forkamrene i hjertet og et kar mellom lungearterien og hovedpulsåren). Disse snarveien lukkes etter fødselen.

Embryoet har til nå hatt to sett med nyrer. Det ene omdannes delvis til testikler hos gutter eller eggstokker hos jenter. Lurer dere på om det er en liten gutt eller jente der inne? Det er det fremdeles umulig å se.

[Sakset fra Babyverden]

Reklamer