Noen jenter får det til med en gang. De har regelmessige, stabile sykluser og trenger egentlig bare å riste en boksershorts over hodet før egget er befruktet og slår rot. Noen jenter sliter litt mer med å få spiren på plass, uten å forstå hvorfor. Andre igjen har en kropp som aldri får bestemt seg for hvilken sykluslengde den skal lande på, noe som kan gjøre det mer enn vanskelig nok når det er snakk om å unnfange et barn. Men det finnes enkle metoder som kan gi deg en liten sniktitt inn i hva kroppen holder på med hva syklusen angår. Høres dette ut som noe du kan ha utbytte av? Les videre!

På skolen lærte vi at en kvinnes syklus er 28 dager lang og at eggløsningen derfor inntreffer på midten den 14. dagen. Det var der skolen tok feil. Faktum er at dette bare er et gjennomsnitt, og at en normal syklus kan være mellom 23-35 dager lang. Dette varierer fra kvinne til kvinne, og noen ganger også fra syklus til syklus. Det er med andre ord mulig at syklusen din kan være på 26 dager den ene måneden og 33 dager den neste. Dette betyr at også at tidspunktet for eggløsningen kan variere gjennom syklusene. Problemet er bare at du ikke kan være sikker på når egget ble sluppet før syklusen din er over, og da er det gjerne for sent å planlegge en hyrdestund.

Hormonenes påvirkning
La oss først friske opp biologikunnskapen litt. Syklusen begynner den første dagen med friskt blod, og kroppen begynner å produsere FSH (folikkelstimulerende hormon) slik at eggposene i eggstokken kan vokse og modnes. Disse igjen begynner å produsere østrogen slik at livmorslimhinnen vokser og blir tykkere, og når en av eggposene har blitt ca 2 cm stor er egget klar for å slippes. Nå har østrogennivået steget til et så høyt nivå at også LH (luteiniserende hormon) stiger og får en topp. Dette skjer omtrent 24-36 timer før den faktiske eggløsningen, og det er dette hormonet som vil slå ut på en eggløsningstest. Rett etter eggløsningen vil den tomme eggposen omdannes til Det Gule Legemet, som igjen vil produsere progesteron frem til graviditet inntreffer eller syklusen er slutt. Dette er det hormonet som primært stopper kroppen fra å blø ut livmorslimhinna før egget eventuelt har rukket å feste seg. Samtidig synker østrogennivået igjen og holder seg lavt frem til ny syklus begynner, med unntak av en liten bølge noen dager etter eggløsning. Fasen fra eggløsning til menstruasjon er 12-16 dager lang, og her er cluet: lengden på denne fasen holder seg mer eller mindre stabil fra syklus til syklus og fra kvinne til kvinne.

Krem eller eggehvitte?
Så hvordan kan man gjennomskue dette systemet uten avanserte metoder som ultralyd og blodprøver? Svaret er at disse hormonene også påvirker kroppen på andre, mer målbare måter. Den mest åpenbare forandringen som skjer, er den som skjer i truseinnlegget. Tommelfingerregelen er at desto mer østrogen du har i omløpet, desto mer og fuktigere utflod vil du ha. Dette betyr at du har forholdsvis tørt sekret når blødningen er over, at det stadig blir mer og våtere utflod frem mot eggløsning og at det tørker opp igjen etterpå. På ditt aller mest fruktbare vil sekretet ligne på eggehvitte: tykt, vått og strekkbart. Du kan med andre ord strekke det mellom fingrene dine uten at det brister!

Hard eller myk?
Livmortappen vil også forandre seg gjennom syklusen. Den enkleste måten å sjekke dette på, er å sette seg på huk og føre en ren finger opp i skjeden hvor du tilslutt kjenner en slags tapp. Dette er bunnen på livmorhalsen, og den oppfører seg annerledes alt ettersom hvor i syklusen du er. Etter at menstruasjonen er over er den lav sånn at du når den lett med fingeren, hard som nesetippen din og lukket. Unntaket er hvis du har barn fra før, da kan den være litt mer åpen enn hos de som aldri har født. Rett før og under eggløsningen forsvinner den oppover, blir myk som leppene dine og åpen, før den igjen lukker seg og blir hard. Det beste er om du sjekker dette på samme tidspunkt hver dag, siden den kan endre seg gjennom dagen.

Kul eller heit?
Du vil også bli forbauset over hvor mye et termometer kan avsløre. Hvis du tar tempen hver morgen til samme tid gjennom hele syklusen, vil du forhåpentligvis se et mønster. I starten av syklusen ligger basaltemperaturen (hviletemperaturen etter at du har sovet minst 3 timer sammenhengende) forholdsvis lavt, mens det økte progesteronnivået gjør at den stiger 0.2-0.5 grader dagen etter eggløsning. Holder den seg høy i tre dager på rad, kan du gå utifra at eggløsningen er over for denne gang. Da vil temperaturen holde seg høy helt frem til progesteronnivået avtar igjen og menstruasjonssyklusen begynner på nytt. I beste fall vil den holde seg høy i mange, mange måneder fremover. Du kan enten lage deg et skjema selv, eller bruke for eksempel Fertilityfriend. Dette er et gratis webbasert program som lar deg registrere temperaturen i et skjema, og finner ut for deg når eggløsningen var.
Så hvordan kan dette hjelpe deg hvis det ikke vises før etter eggløsningen er overstått? Ikke mye der og da. Men hvis du gjør dette noen sykluser, vil du kunne avgjøre om du i det hele tatt har eggløsning eller på hvilken dag den pleier å komme. Dette vil gjøre det veldig mye lettere å planlegge riktig tidspunkt for samleie, og det vil også gjøre at du vet når menstruasjonen vil komme neste gang. Da slipper du nemlig den unødvendige torturen med å være usikker på om du er på overtid eller ikke, og du vet når den vil være over. Dessuten, hvis det verste skulle skje og dere ikke skulle få det til på egen hånd, har du masse dokumentasjon å ta med deg når dere oppsøker legen for utredning. En temperaturkurve som dette vil blant annet avsløre om lutealfasen (tiden mellom eggløsning og menstruasjon) er for kort, slik at egget ikke rekker å feste seg skikkelig før det skylles ut. Da blir det mye lettere å gå inn på et tidlig tidspunkt med riktig medikasjon, og dere slipper å vente lenger enn dere må.

Uansett er det utrolig fascinerende å bli kjent med kroppen sin på en helt annen måte enn tidligere. Du kan også gjerne skrive ned andre tegn i kroppen underveis, sånn at du kan sammenligne dine egne, unike sykluser med hverandre.

Lykke til!


Kilder:
Clearblue
Fertilityfriend

Reklamer